Фізика робить людину не тільки розумнішою, але й сильнішою
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS                                       Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість
 

Вічний рух

Форма входу

Друзі сайту

Фізика
PHISICS BLOG
Еврика
Імпульс

Головна » 2016 » Березень » 23 » Про нобелівських лауреатів з фізики у 2015 році
17:37
Про нобелівських лауреатів з фізики у 2015 році

Нобелівська премія з фізики за 2015 р.

Нобелівську премію з фізики отримали дослідники частинки нейтрино.

Нобелівські лауреати Такаакі Кадзіта і Артур Б. МакДональд (фізика, 2015 рік)
 
 
Королівська академія наук Швеції вирішила нагородити Нобелівською премією з фізики за 2015 Такаакі Кадзіта, співробітника експерименту Super-Kamiokande і Токійського університету (Японія) спільно з Артуром Б. Макдональд з нейтринної обсерваторії в Сандбері і Університету Куїнс (Канада) 
«за відкриття нейтринних осциляцій, що показують наявність у цих частинок маси ».
 
Нобелівський комітет відзначає видатну роль Такаакі Кадзіта і Артура Б. МакДональда в постановці експериментів, котрі продемонстрували, що нейтрино змінюють свою ідентичність. Такі метаморфози вимагають, щоб нейтрино володіли масою. Відкриття змінило наше розуміння внутрішнього устрою матерії і може зіграти ключову роль у формуванні сучасного погляду на будову Всесвіту.
На порозі цього тисячоліття Такаакі Кадзіта представив відкриття, в якому повідомляється, що нейтрино, що утворюються в атмосфері, змінюють свою приналежність між двома типами на шляху до детектора нейтрино під назвою Super-Kamiokande, розташованому в Японії.
 
Тим часом, канадська дослідницька група під керівництвом Артура Б. МакДональда продемонструвала, що нейтрино, котрі йдуть від Сонця, не зникають на шляху до Землі. Вони перетворюються в нейтрино іншого типу, перед тим як досягти нейтринної обсерваторії в Сабдері.
Довго не давала спокою фізикам загадка, пов'язана з нейтрино сутність котрої полягала в тому, що кількість нейтрино, що вимірюється розташованими на поверхні Землі детекторами, становило лише не більше однієї третьої від кількості цих частинок, розрахованого у відповідності з теорією. Тепер ці два експерименти показали, що «зниклі» нейтрино просто «змінили ідентичність».
 
З цього відкриття випливає важливий наслідок: нейтрино - які довгий час вважалися безмасовими частками - насправді, мають невелику масу.
Для фізики частинок це відкриття стало історичним. Згідно Стандартної моделі, що описує внутрішній устрій матерії, залишаючись неймовірно успішною, витримуючи всі експериментальні перевірки протягом більш ніж 20 років, нейтрино є безмасовою частинкою. Нові спостереження з достовірністю показали, що Стандартна модель не може претендувати на роль завершеної теорії, повністю описуючи всі фундаментальні складові нашого Всесвіту. 
Декілька цікавих фактів з історії нагороджень Нобелівськими преміями з фізики.
Загалом з 1901 року і до сьогоднішнього дня Нобелівську премію в області фізики вручали 108 разів, відзначивши нею 199 вчених. Лауреатів найвищої наукової нагороди не оголошували тільки в 1916, 1931, 1934, 1940, 1941 і 1942 роках. 

Наймолодшим фізиком, який отримав "нобеля" був австралієць Лоуренс Брегг. Разом зі своїм батьком Вільямом Бреггом він був відзначений в 1915 році за дослідження структури кристалів за допомогою рентгенівських променів. Вченому на момент оприлюднення результатів голосування Нобелівського комітету було всього 25 років. А найстаршому нобелівському лауреату в галузі фізики, американцеві Реймонду Девісу, в день присудження нагороди було 88 років. Своє життя він присвятив астрофізиці і зміг виявити такі елементарні частинки, як космічні нейтрино. Середній вік фізиків у день присудження їм премії до сьогоднішнього дня становив 55 років. 
Серед лауреатів-фізиків найменша кількість жінок – всього дві. Це Марія Кюрі, яка разом з чоловіком П'єром у 1903 році отримала нагороду за дослідження радіоактивності (вона в принципі першою з жінок отримала найвищу наукову нагороду) і Марія Гепперт-Майєр – її в 1963 році нагородили за відкриття, що стосуються оболонкової структури ядра. 
Лише один фізик отримав Нобелівську премію з фізики двічі – американець Джон Бардін був відзначений у 1956 році за дослідження напівпровідників і в 1972 році за створення теорії надпровідності. При цьому Марія Кюрі свого другого "нобеля" отримала в 1911 році, але вже в галузі хімії за відкриття хімічних елементів радію і полонію. 
Найчастіше Нобелівську премію з фізики присуджували за дослідження в області елементарних частинок – 35 разів. 28 раз нагороду отримували відкриття в галузі ядерної фізики, стільки ж разів – в області конденсованого стану та 11 разів – в області квантової механіки. 
 
 
Переглядів: 685 | Додав: Татьяна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Годинник

Нехай буде світло

Календар

«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук